Nu är fatet med hemgjord konfekt klart. Vid 12-slaget tar jag fram det. En var får vi av fr v bakre raden: Vit chokladtryffel med passionsfrukt och hallon, apelsintryffel med dajm och hemgjord apelsinlikör, Coco ( receptet har du HÄR): Fr v i mitten: Mandelkastanjer, mintkola m vit choklad, fruktkola jordgubb/viol. Låter det gott? Coco kan du hinna göra innan kvällen och receptet till vit chokladtryffel får du här. Några dagar till är det fester så kanske du vill prova det också?
Hemgjord konfekt till nyår
Vit chokladtryffel med passionsfrukt och halllon
250 g vit choklad i bitar 25 g smör 3 passionsfrukter 1,5 dl vispgrädde 1 msk glykos Dekoration: hallonpulver av frystorkade hallon eller valfritt
Gröp ur passionsfrukterna och koka upp inkråmet med grädde och glykos. Rör ner smöret och den vita chokladen och rör tills det smält. Låt stelna i rumsvärme. Ös upp i en sprits och fyll ischokladformar ända upp. Jämna till och strö på halllonpulver. Låt stå kalllt tills servering.
Maräng är ju så gott och blodapelsin är så söt och saftig. Det kan bara bli en perfekt kombination! Dessutom några skedar apelsinlikör och apelsindajm eller mörk choklad. Jag gjorde egen apelsinlikör före jul så extra kul att använda den. Väldigt god blev den. HÄRfinns mitt recept på den.
Skala apelsinerna och skär i skivor. Lägg upp på ett fat med en låg kant. Häll över likören. Hacka dajmen eller chokladen och strö den över apelsinerna.
Vispa äggvitor och socker till en fast maräng. Tillsätt sockret lite i sänder. Eller gör sjuden marängsmet, det tycker jag är godast. HÄRfinns beskrivning. Spritsa marängen på apelsinerna. Ge topparna färg med brännare. Servera genast.
Hinner du inte vispa maräng – servera i stället glass till.
Imorgon får du ett tips på en billig god vegetarisk förrätt som också funkar som middag.
Första gången jag använde min nya brännare jag önskat mig så länge
Morotssoppa låter inte så lockande men denna soppa smakar inte alls kokta morötter. Ganska stark kryddning med etiopisk peppar gör susen och en hel del grädde förstås! Pepparn säljs på nätet ofta under namnet Bakoblandning eller Berbere. Allt blir så gott med den kryddan så jag tycker du ska göra dig besväret att beställa den. Annars kan jag tänka mig att cayennepeppar, chilipeppar och spiskummin kan bli gott eller sambal oelek. Allt det finns i vanliga butiker. Men inte blir det som med etiopisk peppar, inte.
Afrikansk morotssoppa
Morotssoppa a´la Africa 6-8 port
10 morötter medelstora 5 dl vatten 1 tsk salt 4 msk finhackad gul lök 4 msk smör 2 msk maizenaredning 5 dl grönsaksbuljong 2 dl grädde ca 1 msk etiopisk peppar eller annan stark krydda
Slanta morötterna och koka dem mjuka i det saltade vattnet och purea med en handmixer. Fräs löken i smöret tills den är mjuk. Blanda ner samtliga ingredienser i morotssoppan och låt puttra ett tag. Tillsätt mer vatten och grädde om soppan är för tjock. Servera med en klick creme fraiche och något grönt. Jag hade hemodlade ärtskott och lite hackad salladslök.
Som tillbehör är mitt hemgjorda vitlöksbröd så gott. Billigt och och tar bara några minuter att göra. Det ska egentligen göras av helt franskbröd men denna gång hade jag bara vanligt rostbröd i skivor som gick lika bra. Beräkna flera skivor per person för det är så gott. HÄR finns det receptet.
Fler goda soppor hittar du om du skriver in soppa i sökrutan uppetill höger. Min tomatsoppa är urgod och köttfärssoppan innehåller massor av rotfrukter, linssoppa kostar minimalt, rödbetssoppa är inte dumt och jordärtskockor blir en len och fin soppa. Allihopa mycket goda!
Hur god som helst är den här chokladmoussen. Bra en vardagskväll när man är sugen på nåt gott men vill undvika onyttigheter. En mindre portion kan räcka för att stilla suget. Här får du mitt enkla recept.
Chokladmousse med avocado
Chokladmousse 2 små port
3 dadlar 1 msk limesaft Vatten 1 mogen avocado 1 msk kakao 1 tsk vaniljpulver 1 dl kokosgrädde ev smaksättning: vaniljpulver eller vanillapaste (jag använde Dr Oetkers) Hallon från frysen
Skär de urkärnade dadlarna i små bitar och lägg dem i en skål med limesaften och lite vatten och låt ligga tills bitarna mjuknat.
Finfördela dadelbitarna med en handmixer ( har de inte hunnit mjukna behövs en kraftigare mixer) och tillsätt den urgröpta avocadon, kakao och vaniljpulver. Mixa tills allt är slätt.
Vispa kokosgrädden (den ska vara kyld) och smaksätt. Vaniljpastan gillar jag, den innehåller äkta vaniljetrakt, fast en aning socker också.
Lägg upp chokladmousse, kokosgrädde och tinade hallon i små skålar. Fördelen med att hallonen varit frysta är att de ger ifrån sig saft när de tinar, så får man en dimension till.
Läcker hallonsås till chokladmoussen blir det av frysta hallon
Dags att använda upp en del ur frysarna. En box var nästan full med bär och en liten frys full med äppelmust och äppleklyftor. Och i matkällarn egna goda äpplen som börjar skrumpna. Om ett halvår fyller vi frysarna igen så dags att göra ett ryck. Igår gjorde jag 6 plåtar med fruktremmar. Mest svartvinbär/äpple och så en lyxvariant jordgubb/äpple. Det mesta från egen ekologisk skörd, utom jordgubbarna som i alla fall är svenska.
När det är torkat klipper jag i långa remsor och gör små rullar
Jag kan lova att allt går åt, för barnbarnens stående fråga är – Får vi remmar idag? Ett av barnbarnen tycker till och med att remmar är godare än köpegodis. Det var hennes första val på önskelistan till jul! Och den allra minsta som inte får äta köpegodis är glad åt mitt naturgodis. Jag tillsätter förstås inget socker. HÄR kan du läsa hur jag gör.
Här ska det bli blåbär/jordgubbssylt och hallon/saskatoonsylt. Äpplena gick till fruktremmar.
Jag äter naturella bär nästan varje dag men till pannkakor och våfflor är det gott med sylt ibland. Och när syltburkarna står i matkällarn så slipper bären ta upp all plats i frysarna. Sylten med saskatoon behöver inte så mycket socker eftersom de bären inte är syrliga, bara söta med lite mandelsmak. Toppenbär! HÄR kan du se dem. När jag får energi härnäst ska jag pröva att råpressa bären (jo mer finns i frysen – skörden blev stor som vanligt) och blanda med vatten och lite socker.
Vi försöker numera att inte kasta så mycket mat, inte ens våra hemodlade gratis potatisar. Det ligger ju trots allt en del möda bakom vår fina ekologiska skörd. Nu var det 4 kokta potatisar och en ostbit som var hög tid att använda. När barnen var små gjorde vi ofta potatisvåfflor, så idag tog vi upp det igen, fast med nytt recept. På den tiden fanns ju inget internet att leta recept på.
Potatisvåfflor
Till våfflorna var det gott med bär från frysen. Vi är priviligierade som har så mycket goda bär i frysen, men det har tagit bra mycket tid under sommaren och hösten att ordna det. Här har jag tagit fram jordgubbar som var infrysta som färdigmixade. Fräsch sylt utan socker!
Potatisvåfflor 8 st
100 g smör 4 kokta potatisar (250 g) 50-100 g lagrad ost 1,5 dl vetemjöl 1 dl havrekli 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 3 dl mjölk 2 ägg
Smält smöret och ställ åt sidan.
Skala potatisen och riv den, även osten.
Lägg potatis, ost och alla torra ingredienser i en skål och blanda runt med elvispen.
Vispa ner mjölken och sedan äggen.
Blanda ner det avsvalnade smöret.
Ställ våffelärnet på en tidning som suger upp dropp och värm upp järnet.
Häll i smet, jämna ut den och grädda tills våfflorna är guldbruna.
En lyxig efterrätt som tar sin stund att göra, men går bra att göra helt klart i förväg. 2 sorters pannacotta och svartvinbärssgele med hjärtan överst. Gottigott!
Svartvinbärspannacotta på Alla Hjärtans Dag
Jag gjorde i champagneglas, då blev det bara 2 portioner. Du behöver 3 dl grädde, gelatinpulver, svartvinbärssaft, 50 g vit choklad, vanilj, gräddfil, florsocker, ev dekoration.
Svartvinbärspannacotta 4 små port eller 2 stora Lager 1: Svartvinbär
Blanda 3/4 tsk gelatinpulver med 1 msk oblandad svartvinbärssaft.
Koka upp 1,5 dl grädde med 3 msk oblandad svartvinbärssaft.
Rör ner gelatinblandningen i grädden. Ställ undan och låt svalna lite innan du häller i skålar eller glas. Låt stelna minst 30 minuter i kylen.
Lager 2: Vanilj
Blanda 1/2 tsk gelatinpulver med 1 msk vatten
Värm upp 1,5 dl grädde
Rör ner gelatinblandningen tills den smält
Blanda ner 50 g hackad vit choklad och 1 tsk vaniljpasta (Dr Oetker) eller annan vanilj. Rör tills chokladen smält. Ställ undan och låt svalna.
När svartvinbärspannacottan stelnat kan du hälla på vaniljpannacottan. Ställ i kylen tills allt stelnat.
Gele´: Blanda i en kastrull 1 dl svartvinbärssaft,(oblandad) med 1 dl vatten och 1,5 tsk gelatinpulver. Låt stå en stund och värm sedan upp under omrörning tills gelatinet smält. Kyl tills det är halvstelnat.
Sås till hjärtana: Rör ihop gräddfil med lite florsocker
Medan de två första lagren stelnar är det lämpligt att träna på hjärtana. Häll upp lite kylt gele´på ett fat och droppa i gräddfil. Dra en kniv igenom så det bildas hjärtan. Inte så lätt tyckte jag men träning ger färdighet.
När de två första lagren i skålarna stelnat häller du på det halvflytande svartvinbärssgeléet. Droppa på gräddfil med en sked och gör hjärtan. Dekorera mer om du vill. Ställ kallt tills servering. Festen kan börja!
En smarrig kladdkaka utan vetemjöl och istället svarta bönor. Men ingen märker att det är bönor i.
Kladdkaka till Alla Hjärtans Dag
Kladdkaka med svarta bönor 175 grader ca 33-35 minuter
1 förpackning svarta bönor ca 230 g avrunnen vikt
3 ägg
1/2 dl rapsolja
1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljpasta (Dr Oetker)
3/4 dl kakaopulver
1 1/2 dl socker
100 g grovhackad mintchoklad (Fazer Marianne)
ev extra mintarom
Chokladganache:
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad
Dekoration: Hjärtan av After Eight- plattor eller sugarpaste.
Börja med ganache: koka upp grädden, dra från spisen och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills den smält. Ställ undan att svalna.
Skölj bönorna, låt rinna av, och mixa tillsammans med oljan till en jämn smet.
Tillsätt övriga ingredienser eftersom (utom mintchokladen) och mixa ihop. Mixa inte mer än nödvändigt.
Klipp till och lägg ett bakplåtspapper som passar i botten i en form 1-1,4 l. En hjärtform är fint till Alla Hjärtans Dag.
Häll smeten i formen och strö på chokladen. Rör ner den lite med en gaffel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 33-35 minuter. Kakan ska vara kladdig men inte rinnig. Kolla med en provsticka.
När kakan kallnat helt lossas den runt kanterna med en bordskniv och stjälps upponer på ett fat.
Bred över ganachen och dekorera som du vill. Hjärtana tryckte jag ut med ett pepparkaksmått. After Eight-plattorna kladdade fast i måttet, så jag la plattorna i frysen en stund och värmde måttet i hett vatten så gick det bättre.
Hjärtan av After Eight-plattor och sugarpaste
Sätt ett vackert band runt kanten.
Kakan är god som den är så när tid inte finns går det bra att skippa både ganach och band. Men visst är det kul att göra extra fint ibland!
Det kan vara svårt att få semmelbullarna luftiga men med mitt gamla recept blir de fina och fluffiga. Och så mycket godare smak än dem man köper. En annan fördel är att man kan göra dem lite mindre. Och blanda mandelsmet med lite mindre socker eller sockerersättning. Vet du att man behöver promenera i 1.5 timme för att förbruka energin från en ordinär semla? Gissar att 1 timme räcker för mina då?
Hembakade semlor är bäst!
Semlor 18 små225 grader 75-100 g smör 3 dl mjölk 50 g jäst 1 dl socker 1 ägg 1/2 msk malen kardemumma 1/2 tsk hjorthornssalt ca 10 dl vetemjöl, håll igen på mjölet, för mycket ger kompakta bullar
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och hjorthornsalt. Blanda ner mjölet (spara ev lite till utbakningen)och arbeta degen 4-5 minuter i köksassistent. Lägg över en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen och gör 18 runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under handduk tills de är fluffiga. Bullarna behöver inte penslas då det ändå ska var florsocker ovanpå när de är fyllda. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.
Fyllning till 4 semlor: 75 g skållad mald mandel (jag brukar köpa färdigmalet på Lidl) 0,5 – 0,75 dl socker eller sockerersättning 0,5 dl het mjölk 1 droppe bittermandelolja
Gröp ur stora gropar ur bullarna och blanda bullarnas inkråm med ingredienserna ovan. Fyll groparna med smeten och bred resten ända ut mot semlans kant. På med grädde, locket och sikta över massor med florsocker.
Till dagens födelsedagsfirande gjorde jag tiramisu i egen tappning som innebar tillskott av fina skogshallon från frysen och istället för de smaklösa savoiardikexen som ska ingå bakade jag nöt- o mandelkakor. Faktiskt igår kväll trots att jag var trött efter förläsningen i Bollsta. Det kräver ju att man är på topp i knoppen en sådan gång, och dessutom rätt långt att köra. Att baka dessa kakor krävde dock inte mycket ansträngning. Bara att röra ihop. Recept nedan.
Min variant av tiramisu
Nöt- och mandelkakor ca 25 st stora 175 grader 15 minuter 400 gr nöt- och/eller mandelmjöl 4 dl strösocker 2 ägg 200 g smält smör
Blanda mjöl och socker, tillsätt resten och rör om. Rulla avlånga smala kakor och lägg på smord plåt. Med lite fuktade händer är det lätt att rulla. Grädda ganska högt upp i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Lossa kakorna med en stekspade av plåt och låt ligga kvar på plåten och kallna.
Mer smak än savoiardikex , glutenfria och goda till kaffet
Jag använde ett vanligt recept till tiramisu, HÄR, och tog mina kakor istället för savoiardikexen. Till barnbarnen gjorde jag en egen skål där jag bytt ut kaffe och likör. Bara kokade upp kakao, socker och lite mjölk och droppade över kakorna. Och så massor av hallon till.
Den gula citronen använder jag gärna till påskbaket. Med en vanlig sats vetedeg på 5 dl mjölk som grund gjorde jag en citronkaka med keso och 24 knyten med lemoncurd. Härligt gul av äggen. Använd ditt eget kanelbullerecept och testa dessa goda fyllningar. Jag valde en glutenfri deg så att alla i familjen kan äta. Saffransbullar med vit choklad som jag brukar baka till jul passar lika bra till påsk. Det receptet finns HÄR.
Citronbullar söta varianten (hälften av degsatsen används) Kavla ut hälften av degen till en platta (efter att degen jäst) så att du får ut 6×4 rutor ca 8 cm stora. Lägg på 1-2 tsk lemoncurd på varje ruta och nyp ihop till knyten. Jäs, pensla med ägg och grädda som vanligt.
Bullar med citroncurd och citronkaka med keso
Hemgjord lemoncurd (eller köp färdig) 3 citroner 2 dl strösocker 1 msk majsstärkelse 3 ägg 100 g smör
Borsta citronerna under varmvattenkranen. Riv skalet från 2 och pressa saften ur alla 3.
Vispa ihop i en kastrull tillsammans med socker, majsstärkelse och ägg. Sjud på medelvärme under ständig omrörning, tills det blir en tjock smet.
Ta kastrullen från spisen och tillsätt smöret. Rör tills det smält och allt är blandat. Låt svalna och förvara i kyl.
Citronkaka med keso 200 grader ca 25 minuter ( andra hälften av degsatsen används) Kavla ut 3/4 av degen och klä en 24 cms form med löstagbar kant med degen, både botten och kanter. Ett bakplåtspapper i botten är bra.
1/4 av degen kavlar du ut och skär till remsor.
Låt jäsa medan du gör fyllningen. Vispa ihop: 1 ägg 1/2 dl socker 250 g keso 1 msk vetemjöl ( för glutenfritt – ta 1 extra ägg istället) rivet skal av 1 citron Häll smeten i formen och lägg remsorna ovanpå och låt jäsa ett tag till, sammanlagt 30 minuters jäsning.. Pensla degremsorna och kanten med uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt tills fyllningen stelnat. Lägg en folie ovanpå om kakan blir för mörk.
Har man inte en trädgård eller när den är frusen och kall – som här just nu – kan man ändå odla. Det enda som behöver tillsättas är vatten och inomhus på köksbänken frodas snart goda nyttigheter! Nu har jag testat att grodda alla möjliga frön från Sproutly.se och använt i olika recept som jag delar här. Det är enkelt att fixa en fin uppläggning med lite groddar och på köpet får man massor av hälsosamma vitaminer och antioxidanter.
Ägg, sill och purjolöksgroddar, god kombo
Tidigare hade jag bara prövat att grodda alfalfafrön och mungbönor och kände egentligen inte till så många andra alternativ. Nu har jag blivit förtjust i purjolöksgroddarna som passar till allt som man brukar ha lök till, och visst är de dekorativa, läckert ljusgröna med sina svarta frön! Andra favoriter var rädisgroddar och broccoligroddar. Mixen med mungbönor, adukibönor och röda linser smakade gott och milt. Jag hade inte alls koll på att man kan grodda så många olika frön och bönor, men nu vet jag…
Praktisk groddburk i plast
Förut har jag groddat i en gammal yoghurtburk, men dessa groddburkar från Sproutly är onekligen praktiska och snygga. Bara att lägga en handduk över så att groddarna får mörker. När de börjar vara klara kan de få lite ljus så blir de lite gröna. För att grodda sköljer man fröna först under varmvattenkranen, sedan med kallt vatten flera gånger. Så ska de blötläggas i nytt vatten över natten eller längre. Bra anvisningar finns i Sproutlys groddskola på deras sida. När blötläggningstiden gått är det bara att skölja ur och ställa burken upponer i diskstället. Sedan ska fröna sköljas någon gång per dag. Jag gjorde det när jag kom ihåg helt enkelt och det började vara lite fukt i burken. När jag tyckte groddarna vuxit lagom la jag över i en annan burk och stoppade i kylen. Ja, vi åt också förstås, men det blir mycket groddar av bara några msk frön. Den tomma groddburken laddade jag igen med nya fröer, på så sätt finns det alltid färska groddar. Enklare sätt att odla finns knapppast.
Läckra knapriga groddar
Här får du några tips på användningen av groddar. Fast egentligen är de godast som de är och som tillbehör och extra krydda. Men en fin förrätt till påsk med alfalfagroddar kanske kan vara nåt!
Förrätt med groddar
Här har jag använt favoriten getost och kombinerat med alfalfagroddar som är ganska milda i smaken, för att inte ta bort getostens smak. Getosten har jag doppat i hallonpulver och droppat på lite hallonbalsamico. Kokta tärnade rödbetor till. Nyttigt och väldigt gott.
Smoothie med groddar
En osötad smoothie med groddar blir en bra vårvitaminkick. Jag mixade några dl egen äppelmust, äpple, banan, en blodapelsin, alfalfagroddar, yoghurt och och lite annat jag hade hemma. Bara att mixa ner det man tycker är gott. Vill man ha mer sött kan man tillsätta hackade dadlar eller torkade aprikoser.
Sallad med halloumi och rädisgroddar
En blandad sallad vinner på ett tillskott av groddar, här hade jag rädisgroddar som liknar just rädisor i smaken. På toppen en annan god, lite salt ost, halloumi, som jag grovrev och stekte i smör.
Bakad potatis med skagenröra och rädisgroddar
När vi gjorde bakad potatis med skagenröra behövdes lite sting och då var rädisgroddar perfekt. De är vackra de också. Ja tänk vad groddar passar in!
Kyckling passar både till påsk och även som lätt vårmat. Detta recept bygger på hel färsk kyckling som ofta finns till extrapris. Saftigare och godare att laga till hel på gammalt sätt med traditionella tillbehör.
Kyckling på gammalt sätt
Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gele’
1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
Citronpeppar
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Inlagd gurka:
1/2 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 gurka
Lite klippt persilja
Gräddsås:
3 dl vispgrädde
2 tsk svartvinbärssgele’
Ca 3 msk Maizenaredning
Sätt ugnen på 225 grader
Kyckling: lägg kycklingen i en ugnsform och krydda med citronpeppar.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills kycklingen fått färg. Sänk temperaturen till 150 grader. Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt stå i ugnen ca 1 timme, tills innertemperaturen vid lårbenet är 82 grader. Ös kycklingen ibland med spadet i formen.
Inlagd gurka: Blanda ättika, socker och vatten. Skiva gurkan med osthyvel och blanda ner. Klipp över lite persilja strax före servering.
Gräddsås: sila buljongen från ugnsformen i en kastrull. Koka ihop buljongen utan lock i 10 minuter. Tillsätt grädden och koka i ytterligare 20 minuter till. Rör ner gelé och krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt maizenaredingen och koka under vispning tills det tjocknat.
Kyckling: skär ut kycklingfiléerna och skiva dem. Bena ur resten av kycklingköttet och lägg upp på serveringsfat med de fina skivorna överst.
Servera kycklingen med potatis, grönsallad, den goda såsen, gurkan och svartvinbärssgele’.
Denna goda kaka innehåller inte vetemjöl, men väl nyttigheter som bär, kikärter och potatis. Kikärterna ger lite nötig smak och bittermandeloljan gör att man tror det är använt mandelmassa. En billig men ändå lyxig kaka och precis lika god som en kaka med vetemjöl. Så här sommartid är den perfekt att toppa med grädde och mera bär eller helt enkelt köpa färdig vaniljsås.
Glutenfri mandelkaka med sommarbär
Glutenfri mandelkaka med röda vinbär 200° ca 35 minuter
1 förp kokta kikärter (à 380 g)
50 g rumsvarmt smör
200 g kokt potatis
3 ägg
1/2 kryddmått bittermandelolja
2 dl socker
1 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl röda vinbär eller andra syrliga bär, frysta används utan upptining
1 tsk majsstärkelse
Häll av kikärterna och mixa ihop helt slätt med smöret, potatisen och äggen. Blanda ner sockret, mandelmjölet, bakpulver och vaniljsocker och mixa ihop. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bären och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Den ska vara lite kladdig. Låt svalna. Njut med gott samvete.
Enkelt att göra och snabbt går det att göra denna kallrörda rödvinbärssaft med citron. Bara man hinner plocka bären. En enda rödvinbärsbuske brukar ju ge massor utan någon skötsel. Fast man borde ju gallra grenar…
Kallrörd rödvinbärssaft med citron
Receptet fick jag av en gammal man som fortsatte att göra denna saft sedan hans fru dött. Så gulligt präntat och med felstavning kallade han det Birgittas resept. Blir väldigt god med citronen och nog nyttigare än med citronsyra som annars är vanligt i saft.
Kallrörd rödvinbärssaft med citron ( kan fördubblas/ mångdubblas som du vill)
1 l rödvinbär
1 l kokande vatten
1 citron
Socker
Mosa vinbären i en stor rostfri bunke, enklast med en mixerstav.
Borsta citronen under rinnande varmvatten och skiva den.
Lägg i citronskivorna och häll det kokande vattnet över.
Låt stå svalt 1 dygn och sila sedan.
Rör ner socker efter smak ( Birgittas recept: 6 hg= 7 dl).
Tillsätt Atamon (konserveringsmedel) om du inte har möjlighet att frysa saften.
Detta recept går också med svartvinbär, men för de bären har jag ett bättre recept. Använd bara min sökruta uppe till höger och skriv ”svartvinbärssaft” så kommer det fram. Med sökrutan kan du också hitta recept med krusbär, blåbär, hallon, äpple…
Värmefläkten är på alla nätter i växthuset nu under september. Som kallast har vi haft 2 plusgrader och det gillar inte gurkplantor. Egentligen ska det inte vara lägre än 15 grader. Men den ena gurksorten är tåligare. Och goda halvmeters gurkor blir det. Lite knottriga men det är lätt att dra av med handen. En kinesisk sort jag köpt som frön från Åke Truedssons tomatklubb. Hans klubb rekommenderas, massor av tomat – o gurksorter och väldigt billigt.
Kinesisk slanggurka, både god och tålig.
Snart tömmer jag växthuset på tomater och gurka, det mesta ska då ha hunnit mogna eftersom jag toppade tomatplantorna 2 månader före. Jag tycker bäst om tomater som mognat på plantan, eller nästan i alla fall. Att ha dem liggande flera månader inomhus tills de mognar är inget för mig. Det vi inte hinner äta upp av tomaterna nu hackar jag i bitar och fryser in. Ingen kokning behövs. Det ska inte ta så mycket tid. Rätt mycket av körsbärstomaterna har jag ugnstorkat allt eftersom. Då blir de såå goda, så jag äter dem som godis. Recept för ugnstorkningen m fl tips HÄR. Och mina gamla recept på inlagd gurka HÄR.
Många goda äppelkakor finns men det var kul att prova detta nya recept. Bara vanliga ingredienser som man har hemma, men lyxig ändå. Bör serveras riktigt kyld, precis som en vanlig kladdkaka. Det behövs en form med löstagbar kant på ca 23 cm.
Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka 175 gr gräddas i ca 35-40 minuter
2 äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl brunt farinsocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
Smaksätt med lite rivet citronskal eller vaniljessens
Pajsmul och dekoration
50 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 äpple
1 tsk malen kanel att strö över
Sätt på ugnen och fodra formen med bakplåtspapper.
Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
Smält smöret.
Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet, rör inte mer än det behövs.
Hacka ihop alla ingredienserna till smulet i en annan bunke, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen. Är det fin färg på skalet kan det få vara kvar.
Häll smeten i formen och tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är dallrig om du skakar lätt.
Kyl ordentligt före servering tillsammans med vaniljsås. Yum -yum!
Potatisen är värd att firas. Den innehåller det mesta man behöver, även fibrer och vitaminer. Enligt svenskpotatis.se får man 1/3 av dagsbehovet av C-vitamin när man äter en portion potatis (250 g = 2-3 potatisar). Men den passar också väldigt bra till bak. I somras fann jag ett så bra recept med flera andra nyttiga ingredienser, så det tycker jag du ska prova. Glutenfri också. HÄR finns receptet. Det ingår rödvinbär, men de går att byta ut mot valfria bär. Annars kan man göra palt av potatis, recept HÄR. Det gamla potatisreceptet Kronans kaka finns också i den länken. Gnocchi görs också av potatis, det måste jag testa. Återkommer om det blir bra.